miércoles, 5 de diciembre de 2012

L'ELOQÜÈNCIA EN LA LITERATURA I LA SOCIETAT ROMANES



L'ELOQÜÈNCIA EN LA LITERATURA I LA SOCIETAT 
ROMANES  

La democràcia grega va introduir l'art de l'eloqüència, necessari per parlar en les assembleas o als jurats populars. Així, ja des de finals del segle V van sorgir grans oradors  com Lísias i Demòstenes. I Aristòtil va establir la classificació dels discursos segons el seu objectiu: 

• genus demonstratiuum: comprenia els elogis funeraris i els honorífics,  els panegírics,  
• genus deliberatiuum: té com a finalitat convèncer una assemblea,  
• genus iudiciale: el seu fi era convèncer un tribunal.  

Art de l'eloqüència
Així doncs la retòrica va pasar a Roma. L'educació escolar estava adreçada a formar oradors, ja  el mitjà pel qual el ciutadà de la classe dirigent podia fer carrera política era saber parlar en públic, sobretot en la darrera etapa de la República, quan les sentències judicials, les qüestions polítiques i els càrrecs públics es decidien als tribunals, al senat o a les assemblees. 
Dels milers i milers de discursos que van pronuciar els oradors romans, avui solament resten 58 dels discursos que va escriure Ciceró  i uns quants d'època imperial.  Hi ha altres oradors coneguts per citacions o al·lucions com Quintilià i Tàcit.


CICERÓ, ORATOR  
Ciceró

Per a Ciceró l'oratòria llatina, com a gènere literari, comença amb Cató el Censor, anomenat així perquè des del seu càrrec de censor protegia la puresa dels costums romans de la societat. L'estil dels seus discursos era senzill, rude i vigorós, però poc ordenat i poc harmoniós.
Cató deia:" rem tene, uerba sequentur" ("domina el tema, les paraules vindran tot seguit").
Així doncs, donava més importància a les ideas que a la forma de dir-les.
 Cató  era la figura que defensava a l'Estat el "uir bonus peritus dicendi" ("home bo que sap parlar").  



Altres Oradors
Els germans Tiberi i Gai Grac van tenir, com a mestres, rètors grecs. Primer un i després l'altre, a la segona meitat del segle II a. C., van aconseguir amb la seva eloqüència el tribunat de la plebs, des d'on van impulsar una reforma agrària a favor de les classes populars que els va portar a ser morts per la classe aristocràtica. Ells van ser els primers a adreçar-se al poble amb un estil molt diferent al que empraven al senat. Mentre que davant els senadors els seus discursos eren complicats i amb un to elevat, davant el poble, en canvi, eren clars i directes, amb un llenguatge col·loquial. La seva contribució a l'oratòra llatina va consistir, segons Ciceró, que tanmateix detestava les 
seves idees polítiques, a introduir-hi termes nous, presos de la filosofia grega. 


Les  convulsions polítiques del segle I a. C. van dur  a terme l'edat d'or de l'oratòria llatina. La República era amenaçada pels successius  militars que volien imposar el seu poder. Els nombrosos processos de la classe dirigent, feien de l'eloqüència una arma temible, l'única que es podia oposar a la força de les armes.

Per triomfar en política ja no n'hi havia prou amb ser de bona família, ara  també habies de tenir cultura i talent oratori. 
  • L'estil àtic, ensenyat a Atenes, era sobri, sense èmfasi. El seu principal representant va ser Juli Cèsar. 
  •  L'estil asianista, de les escoles de l'Àsia Menor era abundant i florit. El principal orador d'aquest corrent va ser Hortensi, sovint rival de Ciceró. 
  • L'estil rodi, propi de l'illa de Rodes, era a mig camí de la sequedat àtica i la sobreabundància asianista. Hi va pertànyer Ciceró.                                                                                             


Algun temps després d'exercir la magistratura de qüestor els sicilians van acudir a ell 
perquè actués com a fiscal contra Verres quan aquest va deixar el càrrec de governador de Sicília i va ser acusat de corrupció.. Aquest era el procés que necessitava Ciceró per fer-se famós a Roma, just quan aspirava a ser elegit edil, i per això va aplicar-se al cas amb totes les seves forces. Va donar un èxit fulminant: només amb el primer discurs i la presentació d'un nombre aclaparador de testimonis va aconseguir que Verres s'exiliés sense esperar sentència. 


Catilinàries

Durant el seu consolat, Catilina, candidat del partit popular que havia estat derrotat a les eleccions, va disposar-se a prendre el poder per la força amb el suport de nombrosos partidaris. Ciceró en quatre discursos davant el senat va descobrir la conjuració, va fer fugir de Roma Catilina, va aconseguir la pena de mort per als conjurats que havien restat a Roma i va desmantellar així la seva organització. 

Filípiques   
                           
Són els catorze discursos que Ciceró va redactar contra Antoni. El nom de Filípiques va ser donat establint un paral·lel amb les Filípiques de Demòstenes, el conjunt de discursos que aquest orador atenès va pronunciar per salvar la llibertat de Grècia davant l'amenaça de Filip II de Macedònia. Tal designació demostra que Ciceró va aconseguir igualar el seu model grec. Arreu d'aquests discursos són presents els temes filosòfics més tractats per Ciceró. L'íntima aliança aconseguida entre retòrica i 
filosofia fan de les Filípiques l'obra mestra de l'eloqüència de Ciceró.

GENERES TEATRALS




GENERES TEATRALS

El teatre literari llatí va néixer quan el 240 aC. van ser representades una tragèdia i una comèdia adaptades del grec al llatí per Livi Andronic. Els gèneres tràgic i còmic, que constituïen el teatre culte, van continuar seguint els models grecs, però hi va haver una altra tradició de teatre nascuda a Itàlia i de caràcter popular, de la qual sorgeixen la fabula atellana i el mim.  






LA COMÈDIA LLATINA

La comèdia romana imita la Comèdia  grega, el principal autor de la qual va ser Menandre. Tant l'una com l'altra són una comèdia de caràcters amb un argument d'embolics i confusions. Sempre acaba amb un final feliç, sovint amb la trobada d'un pare amb un fill seu o una filla que havia perdut quan era petit, reconeixent-los per un marca o un objecte. També acostuma a haver-hi un conflicte amorós: una parella d'enamorats als quals el seu pare no els deixa casar-se.  

Els personatges són arquetípics: el vell de mal geni, el seu astut esclau que sempre l'enganya i li pren diners, el noi i la noia, el militar fatxenda, la prostituta, l'alcavot sense escrúpols. 



Els autors romans partien d'un original grec, però no es limitaven a traduir-lo al peu de la lletra, sinó que el tractaven amb molta llibertat (contaminatio): allargaven o escurçaven els diàlegs o els monòlegs i podien introduir en una obra una escena o un personatge d'alguna altra comèdia grega.Els personatges tenen noms grecs, molt complicats i ridículs per als romans, els actors porten els vestits típics grecs, el lloc de l'acció és sempre una ciutat grega. 

Una diferència important de la comèdia llatina respecte de la Comèdia Nova de la qual deriva és el lloc destacat que hi tenen la música, el cant i la mímica. En efecte, mentre que la Comèdia Nova no incloïa música dins l'obra, a la llatina, i sobretot a Plaute, les parts cantades i les parts recitades amb acompanyament musical eren majoritàries. Només tenim comèdies de Plaute i Terenci.



PLAUTE, LA RIALLADA 



Plaute va viure en els  segles III i II a.C. (250-184 a.C.). Va ser l'autor que més  èxit va tenir entre el públic,  era un home de poble i escrivia comèdies per a les classes més baixes, amb un llatí  molt col·loquial. L'originalitat de Plaute és el seu llenguatge vigorós i expressiu,  des de l'obscenitat i l'insult més groller a l'estil líric. No té cap preocupació moral o intel·lectual, només vol divertir i fer riure el seu públic.




S'han conservat 21 de les seves comèdies, entre les quals:   



 Aulularia (La comèdia de l'olla): un vell anomenat Euclió troba una olla plena d'or a casa seva i ho manté en secret per por que no la hi robin. Promet la seva illa a un veí ric, Megador, sense saber que està embarassada del nebot d'aquest. 



• Amphitruo (Amfitrió): és la única comèdia antiga conservada amb argument basat en un mite. Júpiter pren la forma d'Amfitrió  per unir-se a la seva fidel esposa, anomenada Alcumena, mentre que Mercuri, sota la figura de Sòsia, esclau d'Amfitrió, vigila l'entrada de la casa. L'obra acaba amb el part doble d'Alcumena, en el qual neixen dos bessons. Un d'ells, Hèrcules, és fill de Júpiter; l'altre, d'Amfitrió. 



 Bacchides (Les Baquis): Dos joves tenen relacions amb dues prostitutes bessones anomenades Baquis. Crísal, l'esclau d'un d'ells, Mnesíloc, pren amb enganys al seu vell amo Nicòbul diners per salvar una de les Baquis d'un soldat que l'ha comprada. 


• Miles gloriosus (El soldat fanfarró). 


 Menaechmi. (Els bessons).


Personatges:  

Els personatges de Plaute ,són simples estereotips  que es repeteixen d'una comèdia a una altra. Respecte als  models grecs, l'autor romà potencia aquells personatges còmics com l'esclau o el paràsit, i exagera, de manera grotesca, certs trets ridículs d'aquests mateixos o d'altres personatges. 

• adulescens "jove": enamorat, babau, depèn del seu esclau per solucionar els seus problemes. En són exemples Licònides (Aulularia) i Mnesíloc (Bacchides).  

• senex "vell": és sever, colèric i avar, però això no li impedeix ser contínuament enganyat per l'esclau astut, com a Euclió (Aulularia) o Nicòbul (Bacchides).  

• seruus "esclau": és el protagonista de la comèdia de Plaute. 
N'hi ha de dos tipus:  
L'esclau astut és enredaire, mentider, irrespectuós, sense escrúpols a l'hora d'ajudar el seu jove amo. És el motor de la intriga de l'obra, salvant amb enganys  i inesgotable enginy les dificultats que se li apareixen fins a aconseguir un final feliç. Per exemple Crísal a les Bacchides .  O l'esclau assenyat, en canvi, és respectuós, responsable, lleial i de vegades banau, com Sòsia a l'Amphitruo.  

• uirgo "donzella": l'enamorada, rarament apareix en escena. 

 meretrix "cortesana": hi ha la fidel al seu amant i s'hi manté fidel fins que a la fi es reuneixen tots dos i la professional que, com ara les Bàquides o l'Eròcia dels Menaechmi , és cínica i cobdiciosa.  

• uxor o matrona "esposa": sovint caracteritzada com la senyora rica de caràcter dominant i de mal geni.  

• parasitus "paràsit": un mort de gana disposat a tot per alimentar la seva fam insaciable: adular, humiliar-se... N'és un exemple el Raspall dels Menaechmi.  


TERENCI, EL SOMRIURE  

Terenci, d'origen nord-africà, va viure al s. II a.C. Va ser esclau d'un senador que aviat li va donar la llibertat. Va morir jove, als 25 o 35 anys en un viatge a Grècia.
Terenci no va aconseguir tant d'èxit com Plaute, perquè era un autor proper a la noblesa i més allunyat del poble, amb un llengua més culta i una gran preocupació moral. Tot i que tots dos tenen els mateixos models de la Comèdia Nova grega, les diferències entre les obres de l'un i de l'altre són molt grans, fet que demostra la llibertat creativa dels còmics romans:  Plaute tendia a exagerar les escenes més còmiques,  a fer més caricaturescos els personatges, a buscar els arguments més moguts, mentre que Terenci tendia a suavitzar la comicitat buscant més el somriure que les grans riallades. Per altra banda la influència grega és més accentuada en Terenci, que pertanyia al cercle dels Escipions, mentre que en Plaute conviu amb la itàlica.  

Va escriure sis comèdies: 

• Adelphoi (Els germans)
• Andria (La noia d'Andros), 
• Eunuchus (L'eunuc), Literatura llatina: Gèneres i autors 
• Hecyra (La sogra),  
• Heautontimorumenos (El qui es tortura a ell mateix), 
• Phormio (Formió).  

REPRESENTACIONS ESCÈNIQUES


REPRESENTACIONS ESCÈNIQUES

Les representacions escèniques més importants eren, els Ludi Megalenses, en 
 La Grex
honor de Cíbele; els Ludi Apollinares , consagrats a Apol·lo, i els Ludi Romani , dedicats a Júpiter. 
A les representacions d'aquestes festivitats se n'hi afegien altres d'extraordinàries en ocasions com els triomfs militars o els funerals d'algun personatge notable. 
Els edils eren els encarregats a Roma d'organitzar els espectacles. Contractaven una companyia teatral (grex) i el seu director (dominus), que no solament dirigia sinó que també actuava, i comprava la peça al poeta. 

El número d'actores o histriones era de cinc o més. Els actors professionals estaven 
socialment mal considerats, com a mínim durant la República, de manera que no 
podien ser ciutadans com ho eren a Atenes, sinó esclaus o lliberts.
En època de l'Imperi, en canvi, els actors famosos van convertir-se en estrelles fins a l'extrem que alguns membres de l'alta societat, com l'emperador Neró, van caure en la temptació d'actuar.

No hi havia actrius, i els papers femenins els representaven homes, el qual ho dissimulaven amb les mascàres (personae) que duien.

 La vestimenta podia ser la túnica grega (pallium) en aquelles obres situades  a 
Grècia, o la túnica i toga romanes en les obres de tema romà. Els actors duien també 
unes sabates amb talons alts per a la tragèdia (cothurnus), i una sandàlia oberta anomenada soccus per a la comèdia. 

El teatre llatí era en vers i hi tenia un lloc important la música. Hi havia abundants escenes cantades (cantica) entre diversos personatges o en solitari amb acompanyament de flauta. Per això cada companyia incloïa un o més cantors que executaven els cantica mentre els actors feien en silenci els gestos adequats. 


L'HEXÀMETRE

Un hexàmametre és un vers que es fa servir per l'anomenada poesia èpica (un poema èpic és un poema format per milers de versos, que tracte sobre herois, llegendes, dèus, monstres... i per tant acaba sent sempre una narració). Una bona part de la literatura occidental comença amb una poesia èpica. 
El segle VIII ac, a Grècia, Homer va escriure dos enormes poemes, la ilíada i l'odissea, i 800 anys després al segle I ac, Virgili, va agafar la ilíada i la odissea i les va fucionar en un sol llibre, l'Eneida, escrit en llatí. Tots aquests llibres tenen en comú les característiques mencionades anteriorment.

Com es construia un hexàmetre?

Per a realitzar un vers  primerament hem de tenir en compte la quantitat vocàlica, el llatí té 10 vocals en comptes de cinc, hi ha dos A, dos E, dos I, dos O i dos U, però una es pronuncia més llarga que les altres, i això s'indica amb una ralla horitzontal. Per tenim les vocals llargues i les vocals breus, les breus tenen un petit signe a dalt semblant a una u. Així doncs aquest fet provocarà un ritme de pronunciació diferent  als versos. 

Combinacions de dos vocals
- -
uu
-u
u -

Combinacions de tres vocals
- - -
- - u
- u u
u u u
u - -
u u -
- u -
u - u

 Així doncs els grecs escollien les combinacions que ells volien. Les mes utilitzades, lesmés habituals, eren, la  peu espondeu (- -) i la peu dàctil (- u u).

Per tant com es fa un hexàmetre?
Direm que un hexàmetre està format per 6 mesures, i cada una d'aquestes parts s'anomena peu, per tant un hexàmtre és un vers que té 6 peus., i aquets han de ser dàctils o espondeus.  Per tant un vers tindrà entre dotze i vuit vocals, i sempre seràn de la mateixa estructura.
exemple d'hexàmtere