lunes, 19 de noviembre de 2012

EL TEATRE ROMÀ



1- Poesia dramàtica: Plaute i Terenci


1.1- EL TEATRE ROMÀ
Al començament els teatres romans eren de fusta i desmuntables però a partir del segle I ac, els teatres es van començar a construir de pedra però sempre seguint el model grec.

El teatre es dividia en tres parts: la graderia, on seien els espectadors, l'orchestra, l'espai on cantava i ballava el cor, i les construccions de l'escenari; una palataforma on actuaven els actors i un edifici que feia de taló de fons de magatzem i vestidors (scaena). 
Els romans van seguir bàsicament aquesta estructura, però van introduir-hi innovacions per millorar-los.

En canvi els grecs construïen els teatres sobre el pujol d'una muntanya, per poder posar els seients en forma esglaonada.

Els romans també aprofitaven sovint el pendent per recolzar la graderia,però eren capaços de fer els teatres com a edificis  independents, en els quals la graderia (cauea) descansava sobre un sistema d'arcs i galeries de  formigó.
La façana exterior era formada de fileres d'arcs disposades en diversos pisos.  
L'orquestra (orchestra), que en el teatre grec era completament circular, va esdevenir semicircular en el teatre romà. També va canviar-ne la funció: ara hi seien els espectadors més importants.  
Els romans feien l'escenari (proscaenium o  pulpitum) més ample. La scaena en el teatre romà es construïa tan alta com la cauea, de manera que el teatre quedava tot tancat en un semicercle. La façana que donava a l'interior (frons scaenae), tenia tres portes cap a l'escenari i servia de decorat per a totes les obres.

El teatre grec com el romà eren a l'aire lliure. 
La cauea solia estar dividida en tres sectors per a públics de diferents classes socials: les classes altes a les grades més pròximes a l'escenari i les classes baixes en la resta.  

A Roma el més important va ser el de Pompeu, amb una capacitat per a 27.000 espectadors.

http://www.youtube.com/watch?v=S16UxnlRMGI












































No hay comentarios:

Publicar un comentario